Friday, May 5, 2017

ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΗΣΗ ΥΠΝΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑ


Η στέρηση του ύπνου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο σώμα σας βραχυπρόθεσμα. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα υγείας και να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής σας.

 ΠροβλήματαΥαλουκίνεςΜικρή αποτυχημένη απόκριση στην ανοσοκαταστολήΑυξημένη βαρύτηταΑυξημένη αρτηριακή πίεσηΕμφανισμένη δραστηριότητα του εγκεφάλουΚανιστική δυσλειτουργίαΣυνοσίαΠροσπασηΠροσπασηΠροστασίαΠροστασία και Διαβήτης τύπου 2 ΔιαβήτηςΘερματική νόσος
Επιδράσεις της στέρησης ύπνου στο σώμα
Χρειάζεσαι ύπνο όσο πρέπει να αναπνεύσεις και να τρως. Ενώ κοιμάστε, το σώμα σας είναι απασχολημένο, τείνοντας στη σωματική και ψυχική σας υγεία και σας προετοιμάζει για μια άλλη μέρα.
Στα παιδιά και τους εφήβους, οι ορμόνες που προάγουν την ανάπτυξη απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτές οι ορμόνες βοηθούν στην οικοδόμηση μυϊκής μάζας, καθώς και στην επισκευή των κυττάρων και των ιστών. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη κατά την εφηβεία.
Όταν στερηθείτε από τον ύπνο, ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, επηρεάζοντας τις γνωστικές σας ικανότητες και τη συναισθηματική κατάσταση. Εάν συνεχίζεται αρκετά, μπορεί να μειώσει την άμυνα του οργανισμού σας, θέτοντας σε κίνδυνο την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών. Τα πιο εμφανή σημάδια στέρησης του ύπνου είναι η υπερβολική υπνηλία, το χασμουρητό και η ευερεθιστότητα. Η χρόνια στέρηση του ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία, το συντονισμό και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων. Διακινδυνεύετε να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και αν το πολεμήσετε. Τα διεγερτικά όπως η καφεΐνη δεν είναι σε θέση να υπερισχύσουν της βαθιάς ανάγκης του σώματος για ύπνο.
Όταν στερηθείτε τον ύπνο, οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ μεγεθύνονται, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εμπλακείτε σε ένα ατύχημα. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, μελέτες δείχνουν ότι ο ύπνος λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά περίπου 15 τοις εκατό. Η στέρηση του ύπνου είναι επικίνδυνη για την ψυχική και σωματική σας υγεία και μπορεί να μειώσει δραματικά την ποιότητα ζωής σας.
Κεντρικό νευρικό σύστημα
Το κεντρικό νευρικό σας σύστημα είναι ο αυτοκινητόδρομος πληροφοριών του σώματός σας. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος στηρίζεται σε πολυσύχναστους νευρώνες και σχηματίζει νέες οδούς έτσι είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τον κόσμο το πρωί. Στα παιδιά και τους νέους ενήλικες, ο εγκέφαλος απελευθερώνει αυξητικές ορμόνες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ενώ κοιμάστε, το σώμα σας παράγει επίσης πρωτεΐνες που βοηθούν τα κύτταρα να αποκαταστήσουν τις βλάβες.
Η στέρηση του ύπνου αφήνει τον εγκέφαλο εξαντλημένο, οπότε δεν μπορεί να εκτελέσει καλά τα καθήκοντά του. Το πιο προφανές αποτέλεσμα είναι η υπνηλία. Μπορεί να βρεθείτε πολύς και να αισθάνεστε υποτονικά. Η έλλειψη ύπνου παρεμποδίζει την ικανότητά σας να συγκεντρώνετε και να μαθαίνετε νέα πράγματα. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο τη βραχυπρόθεσμη όσο και τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Παρεμποδίζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και καταπνίγει τη δημιουργικότητα. Τα συναισθήματά σας επηρεάζονται επίσης, καθιστώντας πιο πιθανό να έχετε μια σύντομη ιδιοσυγκρασία και εναλλαγές της διάθεσης. Η συνολική γνωστική λειτουργία μειώνεται.
Εάν η στέρηση του ύπνου συνεχίζεται αρκετά, έχετε αυξημένο κίνδυνο ψευδαισθήσεων, ειδικά εάν έχετε ναρκοληψία ή συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει μανία σε άτομα που έχουν μανιακή κατάθλιψη. Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την παρορμητική συμπεριφορά, την κατάθλιψη, την παράνοια και τις σκέψεις αυτοκτονίας.
Μια ανεπιθύμητη ενέργεια της στέρησης του ύπνου είναι ο μικρός ύπνος. Αυτό συμβαίνει όταν κοιμάστε για μερικά δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά, αλλά δεν το συνειδητοποιείτε. Αν είστε ύπνος στερημένος, ο ύπνος μικροί είναι εκτός ελέγχου και μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος εάν οδηγείτε. Μπορεί επίσης να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε τραυματισμό λόγω ταξιδιών και πτώσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονος και Αίματος, ο ανεπαρκής ύπνος έχει παίξει ρόλο σε τραγικά ατυχήματα που αφορούν αεροπλάνα, πλοία και ακόμη και πυρκαγιές πυρηνικών αντιδραστήρων.
Ανοσοποιητικό σύστημα
Όταν κοιμάστε, το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει προστατευτικές κυτοκίνες και αντισώματα και κύτταρα που καταπολεμούν τη μόλυνση. Χρησιμοποιεί αυτά τα εργαλεία για την καταπολέμηση ξένων ουσιών όπως τα βακτηρίδια και οι ιοί. Αυτές οι κυτοκίνες και άλλες προστατευτικές ουσίες σας βοηθούν επίσης να κοιμηθείτε δίνοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα περισσότερη ενέργεια για να υπερασπιστεί την ασθένεια.
Η στέρηση του ύπνου σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις δυνάμεις του. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, μελέτες δείχνουν ότι εάν δεν έχετε αρκετό ύπνο, είναι πιθανότερο ότι το σώμα σας δεν θα μπορέσει να αποφύγει τους εισβολείς. Μπορεί επίσης να σας πάρει περισσότερο για να ανακάμψει από την ασθένεια. Η μακροχρόνια στέρηση του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Αναπνευστικό σύστημα
Δεδομένου ότι η στέρηση του ύπνου μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, είστε πιο ευάλωτοι σε αναπνευστικά προβλήματα όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. Εάν έχετε ήδη μια χρόνια πνευμονική νόσο, η στέρηση του ύπνου είναι πιθανό να επιδεινώσει.
Πεπτικό σύστημα
Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, μερικές μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ έλλειψης ύπνου και αύξησης βάρους. Μαζί με το να τρώει πάρα πολύ και να μην ασκεί, η στέρηση του ύπνου είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία.
Η στέρηση του ύπνου αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης της ορμόνης του στρες. Η έλλειψη ύπνου μειώνει τα επίπεδα μιας ορμόνης

No comments:

Post a Comment