Saturday, September 10, 2016

NOTES 2

 Η αγνοία και η πλάνη Η άγνοια ευθύνεται και για την πλάνη και για την αίρεση. Η άγνοια γεννά την οίηση και αυτή την πλάνη. Μπορούμε να πούμε ότι η άγνοια ισοδυναμεί με την πλάνη. Την άγνοια εκμεταλλεύεται ο πλανών την οικουμένην διάβολος. Ο διάβολος είναι εισηγητής και συνεργός όχι μόνο στην δημιουργία της άγνοιας, αλλά και της πλάνης με οποιαδήποτε μορφή και αν εμφανίζεται αυτή στο χώρο της πνευματικής ζωής


Ο άνθρωπος θεωρήθηκε ελεύθερος, αυτόνομος και κατά συνέπεια δεν μας χρειάζεται Θεός! Γεννάται όμως το ερώτημα: Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν τον άνθρωπο στην αθεΐα; Είναι βέβαια πολλά και διάφορα. Τα κυριότερα είναι τρία: Ο εγωισμός, η αμαρτία και η αφροσύνη.The Eye One of the oldest, and most important symbols of Masonry is the Egyptian hieroglyph of the eye – or the "evil eye". It represents their god Osiris. This "eye of Osiris" is also the symbol of modern day Masonry. It dominates the top of most Masonic documents, and now dominates the back of the Great Seal of the United States, which is reproduced on every American one-dollar bill.Ο χαιρέκακος Διάβολος τρέφει θανάσιμο μίσος εναντίον του ανθρωπίνου γένους και κατά της διδασκαλίας του Ευαγγελίου, με την οποία μπορεί να σωθεί ο άνθρωπος. Γι’ αυτό λοιπόν πολεμάει με μύριους τρόπους την πίστη και μηχανεύεται δολιότητες, ώστε να απομακρύνει ακόμα και θεοσεβή πρόσωπα από την Εκκλησία, όπως έδιωξε και τους Πρωτοπλάστους από τον Παράδεισο.

Για να πετύχει το σχέδιο του ο Σατανάς ανάβει σε αρκετές περιπτώσεις στο μυαλό των Χριστιανών την αλαζονεία και τον εγωισμό. Ψιθυρίζει στο αυτί τους, ότι τάχα είναι οι πιο καλοί, οι πιο σπουδαίοι, οι πιο άξιοι χριστιανοί, ότι είναι οι εκλεκτοί, που θα μπορούν να παίρνουν και να διαβιβάζουν και εντολές και μηνύματα του Θεού ακόμα.

Ας μη ξεχνάμε, ότι ο Σατανάς, αφού χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να ρίξει στην αμαρτία τον Μέγα Αντώνιο και απέτυχε, στο τέλος προσπάθησε να του ανάψει τον εγωισμό ψιθυρίζοντας του:

— Είσαι ο μόνος, που δεν μπόρεσα να ρίξω στο πειρασμό!

Μα ο γενναίος αθλητής της ερήμου, γεμάτος ταπείνωση αντιπαρήλθε με προσευχή και αυτό τον πειρασμό του Διαβόλου. Δεν άφησε αυτόν τον συλλογισμό να ριζώσει στη σκέψη, μα τον πέταξε με αηδία γιατί ήξερε καλά τις πανουργίες του Σατανά και τα τεχνάσματα του. Δεν άφησε ο μεγάλος ασκητής τον πειρασμό να τον ρίξει στον εγωισμό, στην αλαζονεία και στην απώλεια.
Ό καλός χριστιανός αγαπά πρώτα τον Θεό καί έπειτα τους ανθρώπους. Ή υπερχείλιση της αγάπης πηγαίνει καί στα ζώα καί τη φύση. Ή αγάπη μας προς συγγενείς καί ξένους πρέπει να είναι αδελφική». Πρώτα, λοιπόν, αγάπη καί σεβασμό προς τον Θεό, κι έπειτα προς όλα τα δημιουργήματα του. Αυτή την αγάπη πρέπει να βιώνει ό πιστός χριστιανός.Ο Άγιος Κοσμάς δίδασκε με παρρησία : «Όλαι αι πίστες είναι ψεύτικες. Τούτο εκατάλαβα αληθινόν, ότι μόνον η πίστις των Ορθοδόξων Χριστιανών είναι καλή και αγία. Να ευφραίνεσθε όπου είσθε Ορθόδοξοι Χριστιανοί, και να κλαίτε δια τους ασεβείς και τους αιρετικούς, που περιπατούν εις το σκότος».Ο διάβολος, άμα θελήσει να κάνει το πιο πονηρό παιχνίδι του, μιλά, ο αλιτήριος για αγάπη»του μακαριστού Φώτη Κόντογλου

No comments:

Post a Comment